Planlı bir hamilelik öncesi yapılması önerilen bazı hazırlıklar vardır.Öncelikle her yıl bayanların yaptırması gereken jinekolojik muayeneden geçmeniz gerekir. Smear testi alınır.(detaylı bilgi için daha önceki yazılarımı okuyabilirsiniz.)

Doktorunuz tarafından detaylı bir medikal sorgulama yapılacaktır.Daha önce geçirdiğiniz hastalıklar,varsa önceki gebelikteki problemleriniz,akraba evliliği olup olmadığı,ailenizdeki sağlık problemleri gibi.Tansiyonunuz ve kilonuz ölçülür.Eğer kilo probleminiz varsa bu dönemde bir diyet ve egzersiz programına girmek ideal olur.

Gebelik öncesi tahliller yapılır. Bunlar arasında;kan sayımı,kan grubu testi,idrar tahlili,guatr testleri,Hepatit B (sarılık) testi,Toxoplasma testi ,Rubella (kızamıkçık) testleri bulunur.Toxoplasma daha çok kedi pisliği ile bulaşan bir enfeksiyondur.Gebelikte geçirildiğinde bebekte ciddi problemlere sebep olabilir.Onun için testleri yaptırıp,kedi kumundan ve çiğ et içeren gıdalardan uzak durmak gerekir.Rubella (kızamıkçık) döküntülü bir çocukluk hastalığıdır.Genellikle küçüklükte geçirilir.Eğer gebelikte aktif hastalık oluşursa bebekte sorunlar yaratabilir, onun için eğer yaptırdığınız testlerde kızamıkçık geçirmediğiniz belli olmuşsa gebelik öncesi aşı yaptırmak gerekir. Aşı sonrası 2 ay gebe kalmamaya dikkat edilmelidir.Geçmeyen bir vajinal akıntınız varsa vajinal kültür almak ve gerekirse antibiyotik kullanmanız söz konusu olabilir.

Hamile kalmadan önce bir diş hekimini ziyaret edip,muayenelerinizi olup,gerekli görülürse tedavilerinizi olmanız uygun olur.

Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk aylarında hergün 400 mcg folik asit almak gerekir. Folik asit fetusun olası merkezi sinir sistemi anomalilerinin oranını azaltır. Onun için yeşil yapraklı sebzelerde,kahvaltılık gevreklerde bol oranda bulunan folik asiti ihmal etmeyin!!. Kahve ve aşırı çay tüketimini azaltmak gerekiyor.Bu sizi cok zorlarsa kafeinsiz,az miktarda kahve içilebilir..Sigarayı bırakmak için ideal bir dönem.Hem gebelik hem emzirme döneminde sigara yok!.Hem siz hem eşiniz mümkün olduğunca stresten uzak durmaya çalışın.Bu yumurtalıklar ve spermler üzerinde pozitif etki yaratacaktır.Adet tarihlerinizi not edin;bu gebelik haftalarını hesaplamada cok önemlidir.

Bundan sonrası, adetin ilk gününden itibaren 10 gün sayıp ,adetin 20. gününe kadar ilişki sıklığını arttırmak olacaktır.Bu dönem yumurtalıklarınızın en aktif olduğu dönemdir. Böylece hamile kalma şansınız yükselecektir.6 ay-1 yıl süre içinde hamilelik oluşmazsa doktora tekrar başvurun!