Hamilelik süreci bir kadının hayatındaki önemli zaman dilimlerindendir.Bu süreyi kolay ve güzel geçirmek her kadının isteği.
Bunun için kesinlikle beslenmeye dikkat edilmelidir.Gebeler sağlıklı ve dengeli beslenmelidirler.Plasenta (bebeğin eşi) aracılığıyla anneden gelen besinler micro moleküller halinde fetusun kan dolaşımına iletilir.Plasenta her durumda fetusa besin sağlar.Gebeler kaliteli beslenme ile hem kendi hem bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Gebelikte normal aktiviteye sahip bir bayanın günde fazladan 300 kcal alması gerekir.Bu da ortalama günlük 2200 kcal ‘e denk gelir.İdeal kilo alımı ilk 3 ayda 1 kg ve sonraki aylarda ayda 1-1,5 kg olmalıdır. İnanın bu oranı tutturmak çok zor değil!!!
Öncelikle protein ve kalsiyum içeriği yüksek süt ,yoğurt,peynir bol tüketilmelidir.Yumurta ve et hergün yenebilir.Günde 1 porsiyon köfte kadar et (kırmızı et,tavuk.balık) mutlaka olmalıdır .Etin özellikle iyi pişmiş olmasına dikkat etmek gerekir.Kuru baklagiller (nohut,kuru fasulye,mercimek) tüketimini arttırmaya çalışmak lazım.Sebzeler özellikle yeşil yapraklı olanlar,
folik asit açısından zenginlerdir (bebeğin sinir sistem gelişimi için önemli). Yaklaşan kış mevsiminde semizotu (omega3 açısından zengin) ve ıspanak sık sık yenebilir..Bol miktarda salatalar öğünleri tamamlar.Mayonezli soslar,salam,sucuk gibi içinde katkı malzemeleri olan besinlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
Ekmek sanıldığının aksine önemli bir enerji kaynağıdır; rahatlıkla yenebilir.Özellikle çavdar,buğday ekmekleri içerdikleri B vitamini ve lif için her öğün 1-2 dilim tüketilebilir.
Meyveler genellikle miktar olarak en çok abartılan besinlerdir.Oysa günde 3 porsiyon meyve vitamin ve lif açısından yeterlidir.
Yüksek kalorili üzüm,incir gibi meyvelerin miktarlarına dikkat etmek gerekir. Önümüzdeki günlerde C vitamini açısından zengin ve kalorisi yüksek olmayan en iyi meyveler kivi ve mandalinadır.Meyve ara öğün olarak yanında az miktarda ceviz,fındık veya badem ile ideal besindir. Meyveli çaylar veya bitki çayları (ıhlamur,rezene.papatya) da sindirime destek olur.
Sıvı alımı özellikle su büyük bir ihtiyaçtır.Günde 8-10 bardak su mutlaka içilmeli.Hamileler ayrıca kalsiyum desteği açısından ayran ve düşük tansiyona karşı günde bir şişe soda da içebilirler.
Tatlı nerede diye sorduğunuzu duyar gibiyim! Aslında pasta.,unlu hamurlu, yağlı,şerbetli gıdalar listemizde yok ama tabi ki gebelik de tatlısız olmaz genelde!! Sütlü tatlıları tercih etmenizi öneririm.
Sonuç olarak; hamilelikte ‘iki canlıyız diye’ iki kat yememek,içeriğine ve miktarlarına dikkat ederek besinleri tüketmek önemlidir.