Bayanlarda idrar yolu enfeksiyonuna erkeklere göre daha sık rastlanır.Bayanlar anatomik yapıları gereği enfeksiyona daha yatkındırlar.En sık enfeksiyon yapan bakteri E.coli adlı bir bakteridir.Bu bakteri daha çok makat bölgesinde ve dışkıda bulunur.Hijyenin kötü olması, bağışıklık sisteminin düşmesi, cinsel yolla geçen hastalıkların olması gibi durumlarda bakteriler enfeksiyona yol açabilirler.
Bayanlarda kullanılan pedlere veya prezervatife gelişebilen alerji durumları,sık cinsel ilişki de bu enfeksiyonu tetikleyebilir.Alt idrar yolları (mesane ve üretra) ve üst idrar yolları olarak (böbrek ) olarak enfeksiyonu ayırabiliriz.Halk arasında en çok sistit olarak bilinen alt idrar yolu mesane enfeksiyonudur.
Ağrılı ve sık idrara gitme , idrarda yanma , idrarda koku ve renk değişikliği , kasık ağrısı sistitin en sık görülen semptomlarıdır.Basit bir idrar tahlili ile tanı konabilir.Verilen antibiyotik veya antiseptik ilaçlar ile kısa sürede iyileşir.Bol su içmek,6-8 bardak /gün çok önemlidir.Maydanoz ve böğürtlen gibi bazı idrar sökücü bitkilerden tüketmek de işe yarayabilir.
Şikayetler tedaviye rağmen geçmez veya sık tekrar ederse mutlaka yine doktora başvurmak gerekir. İdrar yollarında taş,değişik bakteriler,diabet hastalığı,mesanede oluşumlar kronik enfeksiyonlara yol açabilirler.