Laparaskopi; diğer bir deyişle kapalı ameliyat artık cerrahide çok sık başvurulan bir yöntem.Laparoskopi, karın içini, bir kamera kullanarak gözlemlemektir. Kamera 1 cm genişliğinde göbek altındaki küçük bir kesiden karın içine yerleştirilir. Karın içini aydınlatarak, oradaki organları gözlemleme ve de gerekirse tedavi etme amaçlı kulanılır. Karın alt bölgesinde açılan 3 – 5 mm’lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler ; kamera ile görülebilen problemleri tedavi olanağı da verir.
Laparaskopi jinekoloji ve genel cerrahide çok yaygın kullanılmaktadır. Özellikle rahim, tüpler,yumurtalıklar ile ilgili hastalıklarda hem teşhis hem tedavi amaçlı laparaskopi kullanılabilir.Dış gebelik, yumurtalık kistleri,myom alınması,rahim ameliyatları,endometriozis (çukulata kistleri), doğum kontrol yöntemi olarak tüplerin bağlanması ve hatta kanser ameliyatları bu yöntemle yapılabiliyor.
Laparaskopi mutlaka ameliyathanede anestezi altında yapılan bir yöntemdir. Ameliyat sonrası karın bölgesinde genelde 3 veya 4 tane 1 cmlik kesi yeri ve dikiş hattı bulunuyor.Bunlar da estetik dikiş atıldığı için iz pek kalmıyor.Çoğunlukla bir gece hastanede kalmak yeterli oluyor.Hastanın eski günlük hayatına ve işine dönmesi açık ameliyata göre çok daha kısa sürede oluyor.