Rahim ağzı kanser aşısı olarak bilinen aşı aslında HPV ‘e( Human Papilloma Virüs ) karşı geliştirilen bir aşıdır.Rahim ağzı kanserlerinin çoğundan (%80) bu virüs sorumludur.HPV hem kadınları hem erkekleri etkileyen bir virüstür.HPV bulaşması herhangi bir cinsel temasla olabilir.Birçok kişi HPV virüsüne sahip olduğunu ve başkalarına bulaştırdığını bilmez,çünkü kişinin hiçbir sıkıntı veya şikayeti olmayabilir. Yani bilmeden başkalarından HPV virüsü alıp bulastırabilirsiniz.Bazen virüs kendiliğinden vücuttan temizlenir;bazen de genital siğillere,öncü kanser lezyonlarına,rahim ağzı kanserine,vajina,vulva kanserine yol açabilirler. Vajinadan alınan bir salgı testi ile HPV virüsünün olup olmadığı,varsa hangi tipinin olduğu öğrenilebilir.

HPV nin yüzlerce tipi vardır.Piyasada bulunan 2 tip aşı da HPV nin bazı tiplerine karşı aşılama yoluyla bağışıklık sağlar ve bu virüsün yol açtığı problemlere karşı korunmaya yardımcı olur.Ama aşıların %100 koruyuculukları yoktur.Gardasil adındaki aşı HPV nin en sık genital siğil yapan 6 ve 11 nolu tipine ve en sık rahim ağzı kanseri ile ilişkilendirilen 16,18 tiplerine karşı koruyuculuk sağlar.Cervarix adlı aşı ise HPV nin 16,18 nolu tiplerine karşı geliştirilmiştir. Aşılar 6 ay içinde 3 kez olmak üzere koldan yapılır.. Kimlere yapalım konusu ülkeden ülkeye değişiyor. Amaç cinsel hayata başlamadan önce özellikle genç kızları aşılamak.Amerika’nın bazı eyaletlerinde 9-26 yaş arası önerilen aşı, rutin aşılama programına alındı. Türkiye için cinsel hayata başlamadan önce,daha önceden HPV virüsü ile temas etmemiş olan genç kızlara, yaş sınırı getirmeden yapılabilir. Genital siğili olanlar veya daha önce HPV virüsü olanlar da isterlerse aşı olabilirler, çünkü genelde HPV nin bir türü ile enfekte olunmuş oluyor;aşı ile diğer tiplere karşı da korunma sağlanabilir. Gebelerin aşı olması önerilmiyor .

Aşının bilinen çok ciddi bir yan etkisi rapor edilmemiştir.En çok bildirilen ;aşı olunan yerde oluşan kızarıklık ve şişliktir. Bazı hastalarda aşıyla beraber bulantı,halsizlik,bayılma görülmüştür.Detaylı bilgi için http://www.gardasil.com/#important-information

Aşının şu an için emin olunan koruyuculuğu 5 yıldır.İlerleyen yıllarda olacak çalışmaların sonuçlarına göre bu süre değişebilir.Aşı yaptırmış olmak smear testini bırakmak anlamına gelmez. Mutlaka düzenli olarak jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmak gereklidir.