Tüp bebek ve aşılama kavramları hastalarım tarafından hep karıştırılıyor ve sık sık soruluyor. En özet haliyle önce AŞILAMA ile başlayalım;

Aşılamada ;kadının yumurtalıkları dışarıdan verilen iğne ve ilaçlarla uyarılarak daha kaliteli BİR VEYA İKİ yumurta hücresi elde ediliyor.Erkekten sperm örneği alınıyor ve laboratuarda bu örnek işlenerek spermlerin daha hızlı olanları seçiliyor. Klinik ortamında ,normal jinekolojik muayene olur gibi ;hastaya vajinal yoldan veriliyor.Aşılama anesteziye gerek duyulmadan yapılan bir işlemdir.

Aşılama(inseminasyon)tahlillerinde sperm sayı ve hareketi normalin biraz altında olan çiftlere,yumurtlama ile ilgili sıkıntısı olan kadınlara ve açıklanamayan kısırlık durumunda olanlara önerilir.

Tüp bebek tedavisinde ise aşılamaya göre daha çok miktarda iğne ve hormon ilaçları kullanılarak kadının yumurtalıkları mümkün olduğunca uyarılır. Çok miktarda yumurta hücresi elde edilmek istenir.Ultrason kontrolü yapılıp ve/veya kan tahlili de eklenerek yumurtaların yeterli büyüklük ve kaliteye geldiği tespit edildiğinde yumurta toplama işlemi planlanır.Yumurtalar genelde anestezi altında ameliyathane ortamında toplanır.Embryoloji laboratuarında değerlendirilir.Erkek de bu esnada sperm verir ve toplanan yumurtalar ve uygun spermler laboratuar ortamında yani kadının vücudunun dışında birleştirilir.Kaliteli embryolar 2-5 gün süre zarfında kadının vücuduna yine vajinal yoldan verilir.

Aşılama işlemi daha kolay ve ekonomik bir işlemdir.Tüp bebek işlemi biraz daha uzun ,maliyetli ve sabır gerektiren ama gebe kalma başarısı daha yüksek olan bir işlemdir.Sonuçta medikal durumunuz,yaşınız ve tahlilleriniz neyi gerektiriyorsa doktorunuz o işlemi öncelikle uygulayacaktır.