Gebe Kalmadan Bebeğin Cinsiyeti Belirlenebilir mi?

KIZ MI ERKEK Mİ?? Hamile kalmadan önce bebeğimin cinsiyetini belirleyebilir miyim??Bu soru çok soruluyor ,anne adayları tarafından merak ediliyor?.ÖNCELİKLE bebeğin sağlığı yerinde olsun istiyoruz tabi ki ama sonra her anne veya baba adayının hayal ettiği bir cinsiyet oluyor .Bazen de ikinci veya üçüncü çocuklar için değişik cinsiyet tayin etmek istiyoruz.

Gebelikte İlk 3 Ay

Gebeliğin ilk ayları hamileliğe alışma dönemidir.Bazı bayanlar için zor geçer.İlk doktor kontrolünde bebeğin kesesi görülür.4-5 haftalık normal gebeliğe ultrasonda bir gebelik kesesi ile tanı konulur.Doktorunuz son adet tarihinize göre gebelik haftanızı hesaplayacaktır.Artık bu haftalarla gebeliğinizi takip edeceksiniz;onun için ay yerine HAFTA kavramına alışsanız iyi olur.Öncelikle daha önceden yaptırmadıysanız sizden bazı kan ve idrar testleri istenir

Gebelikte İkinci 3 Ay

Gebelik 40 haftalık bir yolculuktur.Bu süre 3 aylık periyotlarla tanımlanır .Bu dönemlerin anne adayı açısından genelde en rahat olanı 2. üç aylık dönemdir.Yani 14-27. hafta arası olan süredir.

Genelde mide bulantıları cok azalmış,halsizlik hissi yerini keyfe bırakmıştır. Daha önce ikili test yaptırıp sonucu negatif çıkanlar için bu dönemde Down sendromu için başka teste gerek yoktu.

Gebelikte Son 3 Ay

27. ve 40. haftalar arasında olan bu dönemde şikayetler ve sıkıntılar biraz artabilir.Halsizlik,yorgunluk,ağırlık hissi başta gelir.Rahimin hacmi büyüdükçe bu şikayetler artacaktır.Çarpıntı ve nefes darlığı da oluşabilir;genelde anemiye (kansızlığa )bağlıdır onun için demir ilaçlarınızı düzenli alın.Hergün yediğiniz kırmızı et ve kuru üzüm miktarını arttırın.

Gebelerde görülen gerginlik ve uykusuzluk ,yaklaşan doğum ve annelik nedeniyle oluşan stresstendir. Gece yatmadan bitki çayı içmek,yatakta yastıklarda..

Gebelikte NST

NST ; gebeliğin son haftalarında her gebenin bildiği bir testtir. Açılımı non stress test olarak söylenebilir.Genelde gebelikte son üç ay içerisinde yapılır. Şekilde görüldüğü gibi makinenin 2 ayrı probu mevcuttur. Bir tanesi bebeğin kalp atışları için bebeğin pozisyonuna uygun bir yere bağlanır ,

Gebeliğe Hazırlık

Planlı bir hamilelik öncesi yapılması önerilen bazı hazırlıklar vardır.Öncelikle her yıl bayanların yaptırması gereken jinekolojik muayeneden geçmeniz gerekir. Smear testi alınır.(detaylı bilgi için daha önceki yazılarımı okuyabilirsiniz.)

Doktorunuz tarafından detaylı bir medikal sorgulama yapılacaktır.Daha önce geçirdiğiniz hastalıklar,varsa önceki gebelikteki problemleriniz,akraba evliliği olup olmadığı,ailenizdeki sağlık problemleri gibi.

Gebelik ve Yaz

Yazın en sıcak günlerini yaşıyoruz .Hastalarımdan ve çevremden sürekli bu günler ilgili sorular alıyorum. İşte size yaz ve gebelikle ilgili bilgiler….

Yazın herkesin olduğu gibi hamilelerin daha çok suya ihtiyacı var.Günde 10 bardak su sizi rahat ettirecektir. Terleme ile kaybedilen ve artan vücut kütlesinin sıvı ihtiyacını ayrıca soda içerek de destekleyebilirsiniz

Gebelikte Bel Ağrısı

Gebelikte bel ağrıları birçok kadının şikayetidir.Gebelikteki hormonal değişiklikler, vücut ağırlık merkezinin değişmesi, hamilelerin çoğunluğunun düzenli spor ve egzersiz planlarının olmaması ,gebelikte fazla kilo alımı ; bel ağrısının nedenlerini oluşturur.

Gebelikte Beslenme

Hamilelik süreci bir kadının hayatındaki önemli zaman dilimlerindendir.Bu süreyi kolay ve güzel geçirmek her kadının isteği.
Bunun için kesinlikle beslenmeye dikkat edilmelidir.Gebeler sağlıklı ve dengeli beslenmelidirler.Plasenta (bebeğin eşi) aracılığıyla anneden gelen besinler micro moleküller halinde..

Varisler ve Gebelik

Varisler bütün bayanların problemi.Özellikle gebelik döneminde artıyor.

Varis venlerin(toplardamarların) genişleyerek ve kıvrılarak cilt yüzeyinde belirgin hale gelmesidir.Sıklıkla bacaklarda ,nadiren de genital bölgede görülebilirler. Gebelikte kan hacmi artar ve hormonların da etkisiyle damarlarda göllenme olur; bu da varis oluşumunu tetikler.

Yaz Ayları ve Gebelik

Yaz aylarında sıcaklıklar arttıkça özellikle hamileler ısıdan daha çok etkileniyor. Gebelik haftaları ilerledikçe kilo, vücut ısısı ve ödem artıyor. Akciğer kapasitesi azalıyor ve gebeler için sıcaktan korunmak daha önemli bir hal alıyor. Anne adayları yazın dışarı çıkarken ince, açık renk giysileri tercih etmelidir.

Gebeklik Şekeri Olanlar için Örnek Diyet

Gebelikte şeker hastalığı tanısı alan hamilelerin beslenme şekline dikkat etmeleri gerekir.Açlık ve tokluk kan şekeri takibi yapmaları önemlidir. Aşağıda ‘gebelik şekeri’ olan hastaların uygulayabileceği örnek bir diyet programı yazıyorum

Gebelikte Şeker Yükleme Yapılsın mı?

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği; Prof. Dr. Canan Karatay hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Hamilelikteki diyabet testinin zararlı olduğu yönünde açıklamalar yapan Prof. Dr. Canan Karatay hakkında Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği suç duyurusunda bulundu.

Gebelikte Sigiller

Geçirilmiş genital siğil (kondilom) öyküsü olan veya gebelikte aktif siğil tespit edilen hastalardan mutlaka smear testi alınmalıdır.Gebelik süresince smear testi yapılabilir;bundan korkmamak gereklidir.

Gebelikte Tetanoz Aşısı

Gebelikte 4. aydan itibaren tetanoz aşısı yaptırabilirsiniz. Aşıya karsı bilinen bır alerjiniz yoksa her hamile bayan için önerilir.Daha önce tetanoz aşısı olmadıysanız veya son aşıdan beri 10 yıl geçti ise aşı olmanız gerekir.